WebshopVCK lb

Nieuws

Wie is er online?

Er zijn 111 toeschouwers online.

Nieuws

Nederlandse première Safely in the Rainbow

Zaterdag 7 april heb ik de Nederlandse première van de film Safely in the Rainbow mogen zien tijdens het Symposium van Stichting Kinderdiabetes in CCXL Theater. Ik was daar op uitnodiging namens VCK Koudekerke en samen met Jeugdraad Veere vanwege het jaarlijkse Frits Simonse Toernooi waarin we elk jaar een goed doel kiezen om te steunen. Afgelopen editie was dit Stichting Kinderdiabetes in bijzonder de afdeling Zeeland.

Een aantal jaar geleden was Martien le Clercq, landelijk coördinator van Stichting Kinderdiabetes en heeft zelf een kind met Diabetes type 1, in Barcelona om de première van Safely in the Rainbow daar bij te wonen. Zijn grote wens was om deze film, die helemaal laat zien hoe het is om te leven met diabetes, in Nederland in première te laten gaan. Wij konden door ons toernooi daar een financiële bijdrage aan doen en zijn wens in vervulling laten gaan.

Hij heeft de hele familie Mangeant, waar de film over gaat, over laten komen naar Nederland. Ook heeft hij gastsprekers uitgenodigd om meer te vertellen over Diabetes type 1 en hoe het je leven verandert. Stichting D-Support voor kinderen met diabetes, Zorgeloos met diabetes naar school en ook Olympisch volleybal kampioen en zelfs diabeet Bas van de Goor van de Bas van de Goor Foundation kwamen vertellen hoe het leven verandert als er bij jezelf of bij je kind diabetes wordt geconstateerd.

Je weet wat diabetes is, maar leven met diabetes is iets heel anders. Iedereen heeft diabetes als iemand in je gezin dit heeft. Tijdens momenten zowel de positieve als negatieve, heb je diabetes #nietalleen Tijdens de film Safely in the Rainbow zie je het leven van Paris Mangeant in reallife opgenomen vanaf het moment van constatering van diabetes bij hem tot aan het heden. Je ziet hoe ingrijpend het leven verandert, niet alleen van de patiënt maar ook van de familie er omheen. Elke dag begint de strijd weer opnieuw, je bent er 24/7 mee bezig. Je ziet hoe Paris 3x aan de dood ontsnapt door overdosering van insuline. Daarmee word je duidelijk hoe gevaarlijk deze ziekte is. Hoe nodig het is dat iedereen begrijpt wat diabetes is en hoe gevaarlijk het kan zijn als je niet juist handelt.

De film is geregisseerd en voorzien van voice-over door zijn moeder Wendy Claire Mangeant. Hun gezin, zijn vader, moeder en zijn 2 zussen hebben samen met hem een hele verantwoordelijke taak: zorgen dat de bloedsuikerspiegel van Paris binnen de juiste waardes blijft, binnen de regenboog. Als je alvleesklier stopt met insuline aanmaken, dan zal je het zelf moeten doen. Maar gelukkig hebben we in deze moderne tijd de mogelijkheid zelf insuline toe te kunnen dienen.

Een hele emotionele film die je keihard met de neus op de feiten drukt waarom het zo belangrijk is dat iedereen in de omgeving van een diabeet weet wat het inhoud en wat je moet doen als het fout dreigt te gaan. Ik ben trots dat we met VCK Koudekerke hebben bijgedragen dit bewustzijn een beetje groter te maken. Diabetes heb je niet alleen, maar je kunt het ook niet alleen. Bij verkeerd handelen is deze ziekte echt dodelijk. Respect voor alle mensen die dagelijks te maken hebben met deze type diabetes en de continue alertheid die hierbij nodig is. Hopelijk vinden we in de toekomst wel een oplossing voor deze ziekte.

Maurice Stougje

Foto's (17) Nederlandse première:  https://photos.app.goo.gl/vc6v3g2rcFtXSdZn2

 

sitr 02