WebshopVCK lb

Nieuws

Wie is er online?

Er zijn 290 toeschouwers online.

Nieuws

Een creatief JO19

VCK JO19-1 blijft ondanks corona, door te werken met ‘’punten’’, fanatiek doortrainen!

Half oktober gooide Corona het voetbalseizoen voor heel de amateurtak in Nederland door de war. Weer geen wedstrijden. Maar er was een schrale troost, er mocht toch volledig getraind worden door alle jeugdcategorieën in het voetbal. En dus voor de spelers en staf van de JO19-1 geen twijfel mogelijk om gewoon door te gaan met trainen. Aloys werkt binnen zijn trainingen bij de JO19-1 en samen met vader Huib bij de 1e selectie met punten. En houdt een ranglijst bij die wekelijks in de groepsapp wordt gezet. Een middel om spelers net dat beetje extra motivatie te geven om vormen zo goed mogelijk uit te willen voeren.

Aloys en assistent trainer Jordy staan voor het tweede seizoen voor de JO19-1 van VCK. De staf is dit seizoen versterkt met  Jacqueline de Vries (leidster) en Peter Heeren (grensrechter). Vergeleken met vorig seizoen zijn er veel dezelfde spelers: Max, Daan Hokken, Sjoerd Hendrikse, Coen, Abel, Sjoerd Veenstra, Richard, Daan van Vuuren, Refa, Merijn en Mats. Spelers die doorkwamen van de JO17-1 zijn: Stefano, Jack, André en Wessel. En nieuwe spelers: Jenz de Meij en Stan de Vries, zij zijn oude bekende van Aloys die deze spelers bij Nieuwland langere tijd onder zijn hoede had, Giomany Ghazi die overkwam van VC Vlissingen, Luuk Hokken bekend bij VCK die na blessureleed weer het vertrouwen voelt om het voetballen weer op te pakken en als laatst  Bart Brugghe die later in het seizoen aansloot. Op de donderdagtraining trainen een aantal spelers van de JO17-1 mee. Die voor hun ontwikkeling bij een leeftijdscategorie hoger kunnen leren en alvast kunnen wennen aan het fysieke en niveau.

Hierbij een terugblik van het afgelopen half jaar en de werkwijze binnen de trainingen van Aloys:

Het is een goede talentvolle groep waar volgens ons veel rek in zit. In de voorbereiding werd gewerkt aan een manier van spelen die volgens ons als staf het best bij de groep past. En waar de groep als team en als individu zich het best in ontwikkelt. Na 3 goede oefenwedstrijden gespeeld te hebben en in de beker alles eenvoudig te winnen, begint de start van de competitie. Een uitdaging, want we komen uit in de 1e klasse. Na 4 wedstrijden hebben we helaas nog maar 3 punten. We weten alleen te winnen van Zeelandia Middelburg JO19-1 in een goede, vechtwedstrijd. Tegen Clinge en Terneuzense Boys kwamen we net tekort en verloren nipt en in de laatste wedstrijd tegen Arendskerke had het team een totale off-day waardoor er onnodig verloren werd. Hierna gooide corona roet in het eten en zorgde ervoor dat we geen wedstrijden meer zouden spelen 2020.

In de maanden waarin je naar wedstrijden toeleeft en traint ben je bezig met wat je in de wedstrijden terug wilt zien. We trainden dus tactisch op een aantal zaken. Spelprincipes die we voor het team gekozen hebben en in ons systeem terug willen zien, de manier van drukzetten bij opbouw tegenstander en de manier van zelf opbouwen. Doordat we geen wedstrijden meer konden voetballen door Corona ben je hierin natuurlijk niet meer 100 %  mee bezig maar er helemaal niet meer op focussen is ook niet goed. Je krijgt dan namelijk trainingen in de vorm van bezigheidstherapie. Dus worden trainingen gezapig en niet serieus. Aan het begin van dit seizoen zijn we gestart met het werken met punten die je bij elke vorm, waarbij een competitie-element in zit, kan gebruiken. In ongeveer 75% van de vormen zit een win of verlies element in. Het is voor de spelers hierdoor uitdagender en niet saai. De focus hoeft dan niet te liggen in het winnen maar dat de spelers de oefening zo goed en geconcentreerd mogelijk uitvoeren en er dus ontwikkeling in zit.

Bij zulke vormen kan er ook af en toe punten verdiend worden. Er is een ranglijst bijgehouden met punten en aan het einde van een periode komt daar één of meerdere winnaars uit die een prijsje winnen. Het is te merken aan de spelers dat ze die oefeningen zo goed mogelijk uit willen voeren. En het fijne ervan is dat je het bij elke voetbalvorm kan geven. Van ‘’funvormen’’ tot een tactisch partijspel waarin je accenten naar een wedstrijd toe terug wil zien. De hoeveelheid en de afwisseling van vormen daarbij is heel belangrijk omdat ‘’een punt krijgen’’ bij een oefening niet normaal moet worden voor spelers. Zo houd je die vormen en je spelers scherp. Doordat we geen wedstrijden konden voetballen, konden er voor meer vormen punten verdiend worden binnen de tainingen. Ook zijn er aan het eind van dit jaar twee ‘’puntentrainingen’’ gegeven waarbij er alleen maar (veel) punten verdiend konden worden. Een leermomentje is wel dat als je de ranglijst een langere periode laat lopen dat spelers die bijvoorbeeld terugkomen van een blessure geen uitzicht meer hebben op een plek in de top 5 waarin je in de prijzen valt. Maar gelukkig bleef het bij ons op een paar uitzonderingen na (blessures en spelers die studeren buiten zeeland)  in het onderlinge competitie leuk en rond om de top 5 redelijk spannend . Na de winterstop is er elke maand 1 winnaar die een prijs wint om het zo spannender en uitdagender te maken!

Deze manier van de trainingen uitdagender maken is niet nieuw steeds meer trainers maken hier gebruik van. Door met het puntensysteem te werken blijft de opkomst van de trainingen buitengewoon hoog en ondanks dat er nergens naar toe gewerkt wordt, wordt er heel erg scherp en fanatiek getraind. En dat zorgt voor de spelers en ook voor trainers voor veel plezier en vreugde in het uitoefenen van je sport in een hele rare tijd en dat is toch het belangrijkst. Als ik zie hoe er getraind wordt en hoeveel plezier de spelers uitstralen is het ook in corona-tijd een genot om trainer te zijn. Van de 43 trainingen dit halve seizoen zit het gemiddelde rond de 37 trainingen en dat is gewoon top. En dat maakt mij als trainer (en denk dat ik spreek namens heel de staf) SUPER TROTS!!

Aloys

Hierbij de ranglijst van de behaalde punten dit half jaar en  tussenstand deze maand:

Stand augustus t/m 31 december: Behaalde punten:
#1 Max Consemulder 107,5
#2 Stefano Sol 92,5
#3 Refa Fondse 84,5
#4 Mats Francke 83,5
#5 Stan de Vries 81
#6 Jack Kuiper 79
#7 Daan Hokken 77
#8 Daan van Vuuren 72,5
#9 Richard Lampert 71
#10 André Luijten 69
#11 Merijn Zwetsloot 66,5
#12 Giomany Ghazi 63,5
#13 Wessel de Waal 62,5
#14 Sjoerd Hendrikse 60,5
#15 Sjoerd Veenstra 53
#16 Coen de Beer 47,5
#17 Luuk Hokken 41,5
#18 Abel Dekker 35,5
#19 Jenz de Meij 19,5
#20 Bart Brugghe 16

 

Stand JO17-1 spelers dit half jaar:

Stand augustus t/m 31 december: Behaalde punten:
#1 Dylan Buitelaar 66,5
#2 Luc Tavenier 66
#2 Zico Harinck 66
#4 Liam Linders 42
#5 Age de Bruijn 13